Per saber-ne més

Solanumtuberosum_sp

Fitxa botànica

Gènere: Solanum
Nom: Solanum tuberosum L.
Hàbitat: Cultivada
Característiques: La planta (patatera) té les fulles compostes, amb folíols grans que s’intercalen amb folíols petits.
Les flors són blanques o violàcies.

Els tubercles són la part més característica d’aquesta planta.

 

 

 

L’origen

La trumfa fou introduïda a Europa durant el segle XVI des d’Amèrica Llatina arrel del “descobriment” de l’anomenat “Nou Món”. El seu origen sembla que és a l’altiplà dels Andes, a Bolívia i Perú. Des d’allà la portaren els espanyols (cap al 1570) i els anglesos (entre 1588 i 1593). Sembla ser que el cronista Pedro de Cieza, ajudant de Francisco Pizarro, la va descriure al 1550 i la portà a Espanya com a curiositat. En va fer arribar uns quants tubercles a Carles V perquè en donés opinió, el qual –segurament sense saber què fer-ne- els envià a Roma. Allà, Pierre de l’Encluse els batejà amb el nom de taratufli a causa de la seva semblança física amb les tòfones.

Diuen que al 1573 ja va ser plantada a l’hospital de Sevilla per proporcionar menjar als malalts. El desenvolupament real del seu cultiu, però, comença al segle XVIII, a partir de produccions marginals, i va prenent una importància considerable al XIX. És llavors, el 1845, quan té lloc un fet que farà passar la trumfa a la història: la gran fam a Irlanda, causada pel mildiu, que fa malbé tota la collita quan la patata s’ha tornat ja la base de l’alimentació, amb un consum mitjà de tres quilos per persona i dia.

En ser una solanàcia, família en què trobem algunes plantes tòxiques, la trumfa troba molts entrebancs per a la seva implantació. Però a partir del S. XIX, i probablement gràcies a la tossuderia del farmacèutic francès Antoine Agustin Parmentier, arrela amb força a Europa, on acaba compartint amb el blat el protagonisme en la base de la nostra alimentació.

 

El nom

El mot trumfa, emprat d’antic a la Vall de Camprodon, prové segurament del nom que li donà Pierre de l’Encluse fa gairebé cinc segles: taratufli. D’aquesta mateixa paraula en sorgeixen les denominacions a Itàlia (tartufola), Alemània (kartoffel) o a Rússia (kartoschka).

En canvi, el mot patata, així com l’anglès potato, prové de la denominació papa que els inques feien servir per a aquest tubercle.

 

Valor nutricional

La trumfa està constituïda per tres parts d’aigua i una de sòlids (grúcids, lípids i pròtids). És un aliment molt nutritiu tot i que relativament equilibrat; és ric en vitamina C però deficient en sodi, calci i fibres.

 Components   Valor mitjà en matèria fresca
 Aigua  77,5
 Sucres (glúcids)  19,4
 Proteïnes  2,0
 Greixos (lípids)  0,1
 Altres  1,0

Conservada en condicions òptimes, ambient fosc, fresc i sec, la trumfa manté totes les seves qualitats nutritives i organolèptiques. Una elecció adequada de la varietat i un bon tractament a la cuina la converteixen en un aliment excepcional i econòmic.

Cal consumir-la cuita donat que en cru resulta indigesta o fins i tot tòxica, ja que pot contenir solanina, alcaloide tòxic. A més, la trumfa pot provocar fermentacions intestinals. És important mastegar-la bé per impregnar-la de saliva i facilitar així la predigestió del midó. Donar-ne puré als infants o persones grans sense dents pot ser un error si se l’empassen sense aconseguir “mastegar-lo” o passejar-lo bé per la boca per barrejar-lo amb la saliva.

En contra d’allò que solem pensar, l’escassa presència de greixos (lípids) en la trumfa li donen un moderat poder energètic. En general, les calories que ens aporta són fruit del procés de cocció.

Variacions energètiques i nutritives en funció de la preparació culinària (per a 100 gr.)

Cocció

Calories

Aigua

Sucres (glúcids)

Proteïnes (pròtids)

Greixos (lípids)

Bullides amb pell

76

79,8

17,1

2,1

0,1

Cuites al forn

93

75,1

21,1

2,6

0,1

Puré amb llet i mantega

94

79,8

12,3

2,1

4,3

Puré deshidratat

96

78,6

14,4

2,0

3,6

Fregides

274

44,7

36,0

4,3

13,2

“Xips”

568

1,8

50,0

5,3

39,8

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Comandes

Marc Pastoret - mòbil 625 569 326

Més informació, entrant a les imatges

Formem part de la marca de garantia “Producte del Ripollès”

Distintiu de Productes de la Terra: també ens trobareu a la gastroteca.cat

%d bloggers like this: